buhlo.1w.lv

buhlo.1w.lv

 

KANDŽA JEB MĀJAS DEGVĪNS


Stipro dzērienu gatavošanai saknes meklējamas ļoti senā pagātnē. Vēsturnieki gan vēl nav nonākuši pie kopēja viedokļa, kad šī nodarbe sākusies Latvijā, bet agrīnajā literatūrā brandavīna lietošana pieminēta pietiekami. Un neba jau kāds šo brandavu atveda no tālienes. Droši vien tepat jau caur trubām izdzina.

Slepenības un noslēpumainības aura, kas vienmēr apvijusi šo nodarbi, cilvēkus piesaistījusi visos laikos. Tāda nu reiz ir cilvēka daba. Par laimi, mūsdienās likumdošana sāk sakārtoties un daudzās valstīs stiprā alkohola izgatavošana mājas apstākļos ir atļauta. Diemžēl Latvija nav starp tām.

Tas gan latviešus nekad nav atturējis no kandžas jeb dzimtenītes gatavošanas. Un nevienam jau nav noslēpums, ka pudelīte visos laikos ir pazīstama kā alternatīvs maksāšanas līdzeklis.

Bet tagad tuvāk pie lietas. Vārds “kandža” ļoti daudziem cilvēkiem asociējas ar pabriesmīgu šķidrumu, kuru jau paostot uzmetas drebuļi. Kas notiek, ja tādu mēģina iedzert, bail pat iedomāties. Šīs sajūtas pamatā ir saglabājušās no 70-tiem, 80-tiem gadiem, kad kandžas ieguves tehnoloģijas bija tālu no pilnības. Iespējamā vārda “kandža” izcelsme esot meklējama krievu – japāņu kara laikā. Latviešu karavīri Tālajos Austrumos iepazinuši ļoti sliktu šņabi, kas korejiešu valodā saukts “handža”.

Domāju, ka pienācis laiks šo pieņēmumu mainīt. Vārds “kandža” šajā gadījumā būtu jāsprot nedaudz plašākā nozīmē. Tas būtu jāsaprot kā pašgatavots dzēriens, un tam nebūt nav jāsmird pēc fūzeļiem. Arī iedzerot šo dzērienu, tam nebūtu jābūt smagam pārbaudījumam Jūsu rīklei un vēderam. Dzīve iet uz priekšu, un attīstās arī tehnoloģijas. Šodien neviens vairs neskatās melnbalto televizoru un ikdienā pārvietojas ar “Audi” vai “BMW” nevis ar zapiņu vai moskviču.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, mēs esam ieguldījuši lielu izpētes darbu modernajās spirta ieguves tehnoloģijās, un balstoties uz iegūtajām zināšanām, esam radījuši savā ziņā unikālu destilācijas aparātu. Šī aparāta darbības princips būtiski atšķiras no plaši izplatītajiem, līdz šim pazīstamajiem kandžas aprātiem. Aparāta “DROPPER” darbības pamatā ir rektifikācija jeb atdalīšana. Respektīvi, vieglās frakcijas (spirts) ceļas uz augšu, bet smagās frakcijas (furfuroli, fūzeļeļļas) tiek nobremzētas kolonnā un attek atpakaļ kannā. Šo atdalīšnas procesu veic kolonnas pildījums. Kā kolonnas pildījums tiek izmantoti keramiskie rašiga gredzeni, kas paredzēti tieši rektifikācijas kolonnām. Rezultātā tiek iegūts absolūti tīrs, kvalitatīvs etilspirts ar stiprumu 95-96º.bourbon_01

Zinātnieki šo procesu sauc par destilāciju ar deflegmāciju, bet nedomāju ka tam ir kāda būtiska nozīme ikdienas lietošanā. Galvenais – saprast principu un iegūt labu dzērienu.


Mihalich_logo_lv




Par DROPPER aparātiem


Mūsu piedāvājumā patreiz ir divi aparāta “DROPPER” modeļi. Tie ir “DROPPER 20” un “DROPPER 40”. Modeļu atšķirība ir vārīšanas trauka tilpumā, sildelementa jaudā un attiecīgi  arī ražībā. Aparātu  kolonnas ir vienādas abiem modeļiem. Šiem modeļiem piedāvājam eksporta modifikācijas ar dalīto kolonnu. Šīs modifikācijas paredzētas, lai atvieglotu un vienkāršotu glabāšanu un transportēšanu.

Kādu aparātu izvēlēties?

Parasti mums uzdod jautājumu, kāds tad būtu piemērotākais aparāts. Atbilde ir visnotaļ vienkārša: ja Jūsu alkohola patēriņš nepārsniedz divus spaiņus mēnesī, tad pilnīgi pietiek ar “DROPPER 20”. Ja patēriņš plānots lielāks, tad gan vajadzētu izvēlēties lielo aparātu.

Izmantotie materiāli.

Kolonna izgatavota no tīra vara caurulēm. Detaļu lodēšanā izmantotas tikai bezsvina lodalvas. Kolonnas pildījumā izmantoti keramiskie rašiga gredzeni, kas paredzēti tieši rektifikācijas  procesiem. Gredzeni ir ķīmiski inerti. Vārīšanas trauks izgatavots no pārtikas alumīnija. Blīvējumos izmantoti silikona blīvgredzeni ar paaugstinātu temperatūras un etanola noturību.

Ļoti bieži cilvēki mums uzdod jautājumu, kāpēc tiek izmantots varš un nevis nerūsošais tērauds. Te nu prasītos nedaudz plašāks izklāsts.

Tas, ka konstrukcijā izmantots varš, ir nevis trūkums, bet gan priekšrocība. Līdz pat šodienai visdārgākie un slavenākie viskiji un konjaki tiek raudzēti un destilēti  vara aparātos. www.thewhiskyguide.coml www.a-holstein.de Un tas nenotiek tāpēc, ka tradicionāli tā ir iegājies, bet gan kad tikai tādā veidā var iegūt kvalitatīvu dzeramo spirtu. Varš (kapars) šajā procesā strādā kā katalizators. (Nejaukt ar dzelteno misiņu!) Nerūsošo tēraudu izmanto pārsvarā tehniskā spirta iegūšanai rūpnieciskos apstākļos. Nerūsošais tērauds ir vismaz 3X lētāks, bet spirtam var rasties sērūdeņraža piegarša, kas pēc tam kaut kādā veidā jāatfiltrē. Pēc šādas tehnoloģijas izgatavo tehnisko un medicīnisko spirtu. Droši vien arī lēto šņabi.

Starp citu, medicīniskais spirts nebūt nav tas labākais un tīrākais spirts. Medicīniskais spirts paredzēts ārīgai lietošanai,dezinfekcijai, kompresēm utt. un nelieli piemaisījumi tā sastāvā netraucē tā funkciju. Tātad medicīniskais spirts un dzeramais spirts ir divas, pilnīgi atšķirīgas lietas. Kvalitatīvu dzeramo spirtu iegūst tikai ar rektifikācijas metodi.

Spirts, kas iegūts ar destilācijas aparātu DROPPER ir ar ļoti augstu tīrības pakāpi, kā to apliecina ķīmiskā sastāva 


droperis


Nedaudz zinātniskas ievirzes pastāsts par KANDŽU


Kandžas aparāts: kandžas izgatavošana. Kandža – tas ir stiprs alkoholisks dzēriens, ko iegūst destilācijas ceļā caur kandžas aparātu pārtvaicējot spirtu saturošu ieraugu (brāgu) vai vīnus. Par kandžas dzīšanas popularitāti neviens nešaubās, jo mūsu senči no paaudzes paaudzē ir lietojuši šādas alkohola iegūšanas metodes. Lai iegūtu kandžu ir nepieciešams klasisks kandžas aparāts ar dzesētāju, caur kuru izejot cauri brāgas tvaikiem, kondensējas alkoholiska masa – kandža, kas tālāk gar sieniņam notek speciālā savākšanas traukā. Ja jums ir nepieciešamās prasmes, divās reizēs izdzenot kandžu iespējams iegūt patīkamu dzērienu. Nedrīkst aizmirst, ka kandžu nepieciešams papildus  attīrīt ! Tas cik jūsu kandža būs bīstama vai droša jūsu veselībai pilnībā atkaŗīgs  no Jūsu prasmes un atbildības ar kādu Jūs pieiesiet kandžas gatavošanas procesam. Izgatavot drošu veselībai un patīkamu kandžu – tā skaitās patiesa māksla, kura ir jāiemācas. Senāk kandžas aparāts skaitījās – destilators, t.i. ierīce spējīga savākt un kondensēt spirtu saturošos tvaikus. Mūsdienu kandžas aparātu vairs var neuzskatīt tikai p



2097ec4f











































Komentāri (1)  |  2011-04-15 16:56  |  Skatīts: 8135x         Ieteikt draugiem       TweetMe
Andza* - 2011-05-03 23:11
Visu šo produkciju var iegādāties www.kandzasaparati.lv un www.samogonstvo.lv


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ