buhlo.1w.lv

buhlo.1w.lv

 

Kā pagatavot alu mājās apstakļos


Recepte

Mājas alus veiksmīgai pagatavošanai ir jābūt pilnīgi tīriem traukiem un palīgierīcēm. Pēc rūpīgas trauku un palīgierīču nomazgāšanas ir jānoskalo ar karstu ūdeni. Jāņem vērā arī ūdens kvalitāte. Ūdensvada ūdens pietiekami mikrobioloģiski tīrs, taču аkas ūdeni un avota ūdeni ir nepieciešams novārīt un atdzesēt.

1. Alus misas pagatavošana

Bundžas saturu sajauciet apmēram trijos litros karstā ūdens un pievienojiet cukuru. Maisiet tik ilgi, kamēr ekstrakts un cukurs pilnībā izšķīsīs, pēc tam visu maisījumu pārlejiet rūgšanas tvertnē (rūgšanas tilpums). Pielejiet klāt aukstu ūdeni , lai maisījums iegūtu nepieciešamo stiprumu.

Ja jūs gribat dabūt daudz stiprāku alu ar stiprāku apiņu garšu, pielejiet mazāk ūdens. Pirmajā rūgšanas etapā raugam ir nepieciešams skābeklis. Lai nodrošināt skābekļa piekļuvi, varat, piemēram, daļu sagatavotās alus misas ieliet tīrā spainī, un tad atpakaļ rūgšanas tvertnē.

Atkārtojiet šo procedūru vairākas reizes.

Pārbaudiet misas temperatūru, sagatavojot šādā veidā :tai jābūt 20-25 ºС. Pie augstākas temperatūras rauga funkcijas apstājas, bet pie zemākas temperatūras raugs paliek uz vietas.

2. Rūgšana

Samaisiet sauso raugu (5.gr) uz pus litru sagatavotas alus misas traukā, kura tilpums nav mazāks par 1 litru. Ja jūs iepriekš esat aizpildījuši misu ar gaisu, raugs sāks pakāpeniski rūgt , izveidojot biezu putu slāni. Pēc apmēram 1 stundas rūgšanas misas masu un raugu var pievienot pamat tilpumam, lai tās turpinātu rūgt.

3. Sākotnēja rūgšana

Ne visai cieši aizveriet rūgšanas tvertni ar vāku, korķi, audumu u.t. Bet labāk izmantojiet hidroaizvaru . Raudzējiet alus misu istabas temperatūrā (20-25 ºС). Rūgšanas process aizņems 3-7 dienas atkarībā no temperatūras un cukura konsestences misā. Jo vairāk cukura , jo lēnāk notiks rūgšanas process. Ja jūs neredzat burbulīšus hidroaizvarā 24 stundu laikā, iespējams vākā vai hidroaizvarā ir noplūde. Pārbaudiet rūgšanas stadiju, pagaršojot alu. Alu var saliet pudelēs, kad ir izzudusi salduma garša vai kad rūgšana palēlinās līdz vienam burbulim divās minūtēs. Rekomendējas pagaršot alu, lai pārliecinātos par rūgšanas procesa beigām.

4. Iepildīšana

Sagatavojiet cukura sīrupu atsevišķā traukā samaisot divās daļās cukuru un trijās daļās ūdens (piemēram uz 200 gr cukura 300 gr ūdens) Sakarsējiet to uz plīts visu laiku maisot, kamēr viss cukurs neizkusīs. Atstājiet massu atdzist istabas temperatūrā. Sīrups ir gatavs.

Salejiet alu blīvi aizverošās pudelēs , izmantojot sifona trubiņu vai šķīvi un piltuvi. Pielieciet trīs tējkarotes sīrupa litra alus pudelē, lai alus pabeigtu rūgt un piepildītos ar ogļskābo gāzi.

5. Rūgšanas pabeigšana un nobriešana

Atstājiet pudeles istabas temperatūrā uz vienu nedēļu, pēc kurām pārlieciet tās vēsā vietā (5-10 ºС). Alus ir gatavs lietošanai apmēram pēc nedēļas, bet savu labāko garšu un aromātu sasniegs apmēram pēc viena, diviem mēnešiem. Ja ūdens , trauki un visas palīgierīces alus pagatavošanai bija tīri, alus var glabāties līdz pusgadam. Salejot pudelēs esiet uzmanīgi, lai nogulsnes netiek pudelēs.

Svarīgi

• Visi trauki un palīgierīces alus sagatavošanai ir jābūt pilnīgi tīriem, pudeles nevar būt saplaisājušas , bet vāciņiem ir jābūt blīviem.

• Līdz tam, kad salejiet alu pudelēs, pārliecināties, vai rūgšanas process ir pabeigts, un alus nav ar salduma piegaršu. Kad alu saliesiet pudelēs ir nepieciešams, lai raugs kopā ar alu tiek nedaudz pudelēs. (tam jābūt nedaudz duļķainam).
Nedrīkst cukura daudzumu palielināt pie saliešanas. Pārāk liels cukura daudzums izsauks lieku spiedienu un pudele var plīst. (neizmantojiet vecas pudeles no alus vai limonādes, pudeles no vīna un liķiera neder alus saliešanai).


https://www.youtube.com/watch?v=8BkXv_6-ftw


Komentāri (0)  |  2014-06-15 23:59  |  Skatīts: 10633x         Ieteikt draugiem       TweetMe
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ